Sumar coș

Total:

Fata cu Leica

Autor: Helena Janeczek

Id: #2641
  • Publicată în
    November 2019
  • ISBN:
    9786067106541

  • Recomandată

  • paperback

  • 424 pagini
  • Mărime:
    135x200 mm
  • vezi toate detaliile
Te-ar putea interesa și:

Fata cu Leica

Autor: Helena Janeczek

Id: #2641
Adulți
OFERTA B2B
 
Premiul Strega 2018

1 august 1937. Parisul e plin de steaguri roșii. Este ziua de naștere și, totodată, procesiunea de înmormântare a Gerdei Taro, prima femeie fotograf ucisă pe front. Robert Capa –  cel care o învățase să folosească un aparat Leica și alături de care plecase în Spania să documenteze Războiul civil – este în fruntea procesiunii.


Gerta Pohorylle – sub numele său adevărat – fusese arestată în 1933 pentru activitățile antinaziste și se exilase la Paris, unde întâlnise alți tineri „înstrăinați”, care asemenea ei, luptau pentru a-și găsi locul într-o lume a cărei atitudine ostilă împotriva evreilor era din ce în ce mai pregnantă. Naționalitatea germană a Gerdei, desigur, nu-i spăla păcatul de a avea origini israelite. Tot la Paris l-a întâlnit pe André Friedmann, pentru care avea să inventeze pseudonimul Robert Capa. Fotografiile realizate de aceștia în Spania devastate de război constituie materialul celebrei „valise mexicane” – peste 4000 de negative dispărute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și redescoperite abia în 2007.


În Fata cu Leica, Helena Janeczek a ales să spună povestea personajului său prin prisma a trei martori, care au împărțit cu Taro aceeași viață și aceleași pasiuni: Willy Chardack, student la medicină, Ruth Cerf, prietena ei cea mai apropiată și jurnalistă, și Georg Kuritzkes, activist zelos, înscris în Brigăzile Internaționale din Spania.


Gerda Taro și-a găsit sfârșitul tragic la doar 26 de ani, dar prin subtilitatea și măiestria literară a Helenei Janeczek rămâne până în ziua de azi un model feminin surprinzător prin eleganță și nonconformism.


Romanul e centrat pe figura Gerdei Taro, fotograf, ucisă în Spania în 1937, dar, în atmosfera mediilor antifasciste din Gemania anilor ‘20-’30 și a emigrației evreilor germani și nu numai din Parisul anilor ‘30, face și cîteva portrete remarcabile ale prietenilor ei, printre care fotografii Robert Capa (mort în Indochina, în 1954) și Fred Stein (autor, printre altele, al unui celebru portret al lui Einstein, în 1946). Fragmentul pe care vi-l propun se referă la acesta din urmă. (Liviu Ornea)

Citește fragmentul în Observator Cultural.

 

Parteneri media:

      

 

10% discount instant la plata cu Cardul Radio Guerrilla

Vezi mai mult
Acest titlu a apărut în colecția musai la Editura ART
Traducere din limba italiană de Liviu Ornea
Titlul original "La ragazza con la Leica"
Book Worm
     Gerda Taro, sub numele ei adevărat Gerta Pohorylle, a avut o viață scurtă, a murit la vârsta de doar 26 de ani, însă în acei ani a trăit cât pentru o sută. Era ambițioasă, plină de viață, visătoare și încăpățânată…s-a lăsat dusă de val și a experimentat totul la intensitate maximă. S-a exilat la Par...  
Ionuț Iamandi
     Fundalul istoric este expansiunea nazismului în Europa deceniului patru al secolului trecut, expansiune care s-a lovit curând de o altă ideologie în căutare de spațiu, cea comunistă. Terenul de debușeu al celor două „isme” a fost Spania. Acolo totalitarismele s-au testat între ele și au testat și re...  
 
Colecții: musai
Domeniul: Ficțiune
Teme: Paris
Publicată în: November 2019
ISBN: 9786067106541
Recomandată
Tip copertă: paperback
Pagini: 424
Mărime: 135x200 mm
 
Cumpărate împreună:
 
Voturi

0.0 ( voturi )

5
(0)

4
(0)

3
(0)

2
(0)

1
(0)

Ți-a plăcut produsul?

Votează și spune tuturor părerea ta aici
 
Din aceeași colecție "musai"
 
Imprinturile noastre:
Logo arthur
Logo art
Logo youngart
Logo genius
Logo grafic