Totul începe, aşa cum încep majoritatea lucrurilor, cu un cântec
Băieții lui Anansi este o poveste mitologică modernă cu de toate. Neil Gaiman și-a ales cu grijă ingredientele și le-a măsurat cu precizie, iar rezultatul a fost nici mai mult, nici mai puțin decât o carte scrisă după o rețetă unică. Se ia, deci, o măsură de suspans, se adaugă un strop de teroare, se amestecă bine-bine, se pune romantism după gust, dar umor din belșug, și se asezonează totul cu ingredientul-minute – magia. Se servește oricând și oriunde. Garantez că pică bine.
Cum avem de-a face cu o poveste magică, ea nu poate fi spusă altfel decât pe o melodie. Ne-o spune însuși autorul de la bun început:
Totul începe, aşa cum încep majoritatea lucrurilor, cu un cântec. La urma urmei, la început au fost cuvintele, iar ele au fost rostite pe o melodie. Aşa a fost făcută lumea (...).
Așadar, a fost odată ca niciodată zeul Anansi și cei doi băieți ai săi. În centrul poveștii îl avem pe Fat Charlie, grăsan doar cu numele, care duce o viață destul de monotonă. Timid și lipsit de perspectivă, este contabil la o agenție din Londra. Stresat acasă, stresat și la muncă, de felul lui nu prea entuziasmat, este logodit cu Rosie, o tânără care pune pasiune în tot ce face. Așa că nu ne este de mirare când aflăm că ea îl place pe Charlie tocmai fiindcă mama ei îl displace, și nici că se îndrăgostește de Spider, care se dă drept Charlie.
Odată cu apariția lui Spider, celălalt fiu al lui Anansi, povestea începe să fie pusă pe melodie, iar viața lui Fat Charlie este complet dată peste cap. Descoperă pe nepusă masă că are un frate – frumos, isteț, amuzant, șarmant, oricum, numai nu ca Charlie – și că tatăl lui afemeiat și excentic a fost un zeu. Și spun „a fost“, fiindcă povestea începe cu vestea morții domnului Nancy, în ochii lui Charlie, cel mai jenant om de pe planetă.
Numai că, dacă doamnul Nancy moare, zeul Anansi continuă să trăiască într-o lume fabuloasă în care va păși Fat Charlie însuși, doar pentru a părăsi magicul tărâm complet schimbat.
Gaiman a reușit o rețetă de succes, o carte magică care-l poartă pe cititor dintr-un univers în altul, și de la o stare la alta – de la teamă la curaj, de la tristețe la bucurie, orice numai indiferență nu.
Neil Gaiman, Băieții lui Anansi
Traducere din limba engleză de Liviu Radu
Editura Paladin, 2020
Un articol de Mădălina, redactor Paladin