Top 5 cărți crime & noir

19 august 2019
Top 5 cărți crime & noir

1. Dashiell Hammett, Șoimul maltez, traducere de Vali Florescu, Paladin, 2018

Dacă din toată literatura noir ar rămâne doar romanul lui Dashiell Hammett, pierderea ar fi suportabilă. Hammett este inventatorul genului, iar Șoimul maltez – povestea unei vânători de comori într-un San Francisco nocturn și plin de primejdii – e cartea lui cea mai faimoasă, o scriere atinsă de perfecțiune. Filmul din 1941 al lui John Huston, cu un Humphrey Bogart iconic în rolul lui Sam Spade, a contribuit la celebritatea romanului.

 

 

Tot de Hammett puteți citi la Paladin romanul Cheia de sticlă (traducere din engleză de Dan Sociu, 2017), care beneficiază de o reducere de 40% în luna august.

 

2. Jim Thompson, Ucigașul din mine, traducere din engleză de Ona Frantz, Editura Paladin, 2014

Ucigașul din mine a marcat și el istoria genului crime. Protagonistul său, din perspectiva căruia curge povestea la persoana întâi, este un om al legii (ajutor de şerif într-un mic oraș din Texas). Particularitatea lui? Este psihopat și ucigaș. Un titlu care a influențat, între altele, și seria Dexter a lui Jeff Lindsay.

 

Cea mai recentă adaptare pentru cinema a fost semnată în 2010 de regizorul Michael Winterbottom, cu o distribuție care îi numără pe Casey Affleck, Kate Hudson și Jessica Alba.

 

3. Patricia Highsmith, Talentatul domn Ripley, traducere din engleză de Iulia Dromereschi, Editura Paladin, 2016

Povestea lui Tom Ripley, care preia identitatea băiatului de bani gata pe care îl ucide, este o altă scriere must read de pe lista scurtă a genului. A avut parte de mai multe ecranizări, dintre care amintim Purple Noon (1960), cu Alain Delon și Marie Laforêt, și The Talented Mr. Ripley (1999), cu Matt Damon, Gwyneth Paltrow și Jude Law.

 

4. Nic Pizzolatto, Galveston, traducere din engleză și note de Laura Ciobanu, Editura Paladin, 2017

Nic Pizzolatto este mintea strălucită și perversă din spatele serialului True Detective (trei sezoane până în prezent, dintre care primul și al treilea sunt capodopere unanim recunoscute ca atare). Despre romanul Galveston, jurnalistul Cătălin Tolontan scria că „știe să descompună amarul vieții în elemente chimice care îți lasă pe cerul gurii gustul speranței”.

 

5. John Verdon, Închide ochii strâns, traducere din engleză de Oana Chițu, Editura Paladin, 2018

 

Romanele lui John Verdon sunt mai puțin celebre decât primele titluri de pe această listă, dar ele oferă o imagine elocventă asupra peisajului contemporan în materie de crime fiction. Închide ochii strâns face parte dintr-o serie care îl are protagonist pe detectivul criminolog newyorkez Dave Gurney. Acesta s-a retras la pensie în munții Apalași, dar este nevoie să-și reia vechea meserie pentru a rezolva o serie de enigme palpitante și frisonante. Din aceeași serie face parte Gândește-te la un număr (traducere din engleză de Diana Marin-Caea, Paladin, 2017). Cele două volume beneficiază de o reducere de 40% în luna august.

 

Recomandări (124) Interviuri (2) Noutăți (32) Titluri în focus (138) Evenimente (13) Topuri (9) Clubul de lectură Paladin (59) Concursuri (14)
recenzie Takeshi Sum
Club de carte Paladin #53: Takeshi Sum, Richard Morgan de Liviu Szoke 26 februarie 2024
Finalul de lună ianuarie a lui 2024 ne-a adus sub „nemiloasa” lupă un SF noir/ cyberpunk/ thriller somptuos și alert, adică al treilea volum al seriei...
Mai multe
header Sufletul împăratului
Club de carte Paladin #52: Sufletul împăratului, Brandon Sanderson de Liviu Szoke 22 ianuarie 2024
Ultimul Club de carte Paladin pe 2023 ne-a adus sub nemiloasa lupă o nuvelă din universul Elantris al prolificului Brandon Sanderson. Spun nuvelă, dar...
Mai multe
header Orasul
Club de carte Paladin #51 - Orașul, Clifford D. Simak de Liviu Szoke 14 decembrie 2023
Ediția cu numărul cincizeci și unu a Clubului de carte Paladin ne-a adus în atenție un clasic al genului apărut tocmai în 1952: Orașul, de Clifford D....
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART