5 avantaje dacă ești o fantomă și un hoț de trupuri
Împrumută trupuri, fură amintiri și te posedă printr-o simplă atingere. O fâșie expusă de piele îți poate distruge viața dacă fantoma are intenții parșive. Uneori, nu ai posibilitatea să negociezi sau să te aperi. Nu știi cine este și când te va ataca, în cine să ai încredere sau cât de aproape te afli de marginea prăpastiei. Memoria te trădează și poți să pierzi tot(ul) într-o singură secundă, să îți începi ziua într-un trup tânăr și plin de viață, ca apoi să te trezești singur și lipsit de putere într-un azil, înconjurat de străini care nu te pot ajuta. Cum să le explici că ultimii zeci de ani nu ți-au aparținut? Că ai fost o simplă gazdă, un prizonier și o victimă?
Foto Instagram book_hideaway
Claire North, autoarea bestsellerului Primele cincisprezece vieți ale lui Harry August, ne testează limitele în Atingerea, un roman în care liberul arbitru este un mit. Poate că te numeri printre norocoși. Poate că fantomele nu te găsesc sau nu sunt atrase de tine, însă ce se întâmplă dacă una îți oferă 50.000 de dolari pentru a-ți împrumuta trupul timp de șase luni? Șase luni în care renunți la viață și alegi să ai încredere într-o entitate care nu este obligată să își respecte cuvântul după ce înțelegerea va expira. Șase luni în care poate să facă orice cu trupul tău, să îi întoarcă pe toți împotriva ta și să îți fure viitorul.
Din fericire, nu toate fantomele sunt așa. Toate vor să fie frumoase, admirate și adorate, să posede trupuri tinere și pline de viață, gazdele perfecte, ce le pot oferi iluzia unei identități, un scop și o familie temporară. Kepler, protagonista romanului Atingerea, este diferită, un fost agent de bunuri corporale care oscilează între răzbunare și dreptate pentru a proteja o persoană iubită. Nu încerc să îi iau apărarea sau să îi scuz faptele, însă Kepler se transformă treptat în Șeherezada și ne împărtășește zeci de vieți trăite, de parcă ar dori să-și justifice existența și să ne asigure că fantomele, așa-zisele „hoațe de trupuri”, nu sunt întotdeauna antagoniștii fiecărei epoci.
Fantomele au numeroase avantaje:
Salvează vieți. Se ascund în gazde pierdute, care își duc traiul de pe o zi pe altă. Sunt oameni fără viitor, copii orfani, hoți mărunți sau tineri răpuși de vicii și de obsesii. Fantomele îi salvează de la o prăbușire iminentă și le refac viețile, oferindu-le un viitor și o nouă șansă de a-și găsi un rost în lume.
Călătoresc. Nu trebuie să își facă griji pentru vize, pașapoarte sau bani. Cât timp au grijă de gazdele lor și nu încalcă sau „ocolesc” condițiile înțelegerii, pot să călătorească oriunde, să escaladeze Munții Alpi în primele ore ale dimineții și să savureze un pahar de șampanie pe malul Senei la apus.
Putere (aproape) nelimitată. Fantomele pot să ia locul oricui, în orice moment. Ar putea să distrugă planeta într-un interval de câteva secunde sau ar putea preveni un război și salva milioane de vieți. Putere imensă și răspundere pe măsură.
Nemurirea. Pentru unii este un blestem, pentru alții este un dar. Cât timp gazda se află în siguranță, timpul nu este dușmanul fantomelor, iar posibilitățile sunt nemăsurate. Trăiesc o mie de vieți, sunt martori și observatori, închizitori și prizonieri, conducători și regi.
Învață mereu lucruri noi. Asimilează în zeci, sute și mii de ani numeroase culturi și cunoștințe. Sunt poliglote și maestre în arta disimulării, se acomodează repede în orice situație/orice timp și au darul de a-și păstra unicitatea, pentru că nu sunt constrânse de sex, limbă, religie sau mentalitate.
Înainte să citești Atingerea și să o lași pe Kepler să preia controlul, aș vrea să te avertizez: 1) fantomele nu îți pot citi gândurile și nu au acces la amintirile tale, așa că e bine să ai un cuvânt de siguranță prin care cei din jur știu când ești tu și 2) Galileo este periculos, instabil și un mincinos. Ferește-te de el și stai departe de Aquarius.
Un articol de Simona Stoica