Stagnare vs revoluție într-un SF clasic
Publicat în 1956, prin rescrierea unei cărți anterioare, Against the Fall of Night (primul roman lui Clarke), Orașul și stelele este una dintre capodoperele clasice ale SF-ului.
În centrul său se află orașul Diaspar, care peste un miliard de ani a rămas singurul oraș de pe Pământ (sau cel puțin așa pare). Civilizația sa este atât de avansată, încât orice evoluție a stagnat. Mințile oamenilor sunt stocate într-o bancă de memorie, iar indivizii renasc ciclic, ducând o viață îmbelșugată, dar statică, în mijlocul unor gadgeturi tehnologice care păreau wow în anii 50 și care încă nu și-au risipit forța de seducție. Însă lucrurile se vor schimba în Diaspar atunci când un tânăr – eroul revoluționar tipic SF-ului – va împinge societatea în afara zonei ei de confort, către necunoscut și către o cunoaștere superioară. Drumul acesta este presărat de numeroase aventuri palpitante și de idei filozofice a căror formulare nu și-a pierdut actualitatea.
Arthur C. Clarke este unul dintre numele legendare ale SF-ului. Conceptul sateliților artificiali utilizați pentru comunicare a apărut într-un text al lui Clarke cu mult înainte să apară în realitate.
A scris împreună cu Stanley Kubrick scenariul filmului 2001: O odisee spațială (1968), regizat de Kubrick și considerat unul dintre cele mai bune filme (nu doar SF) făcute vreodată.
Arthur C. Clarke, Orașul și stelele
Traducere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu
Editura Paladin, 2018