Șoimul maltez intră pe orice listă scurtă a romanului polițist
Șoimul maltez intră pe orice listă scurtă a romanului polițist. Este cartea care a inventat (sau cel puțin consacrat) genul noir. Ingrediente: un detectiv dur, cu replici cinice și sarcastice mereu pe buze, o serie de femei fatale, un număr mai mic sau mai mare de cadavre, o investigație care răscolește nu doar urmele criminalului, ci și secretele murdare ale societății.
Sam Spade, detectivul privat al lui Hammett pornit în căutarea unei comori neprețuite, avea să marcheze prin actorul Humphrey Bogart, într-un film realizat de John Huston în 1941, și noir-ul cinematografic.
Dashiell Hammett a avut o biografie neconvențională. S-a înscris în Partidul Comunist în 1937, ceea ce era relativ neobișnuit pentru un american (dar nu atât de neobișnuit cum avea să devină ulterior). Mai târziu, la sfârșitul anilor 40 – începutul anilor ’50, în plină vânătoarea de vrăjitoare (comuniști) declanșată de senatorul McCarthy, convingerile lui politice aveau să-l coste scump, fiind trecut pe lista neagră și chiar închis pentru o perioadă. Faptul că luptase în ambele Războaie Mondiale nu a cântărit prea mult.
Dashiell Hammett este unul dintre puținii autori de romane polițiste care au intrat în canonul literaturii „serioase”. Operele i-au fost publicate în două volume în prestigioasa Library of America (ca și scrierile lui Raymond Chandler).
Dashiell Hammett, Șoimul maltez
Traducere de Vali Florescu,
Paladin, 2018