Șase cărți cu și despre iarnă

de Liviu Szoke26 decembrie 2021

Brian Aldiss – Helliconia. Iarna, Editura Paladin, 2021, Colecția Paladin Science-Fiction, trad. Cristina Ghidoveanu

Au așteptat-o generații întregi de cititori, dat fiind că înainte mai fuseseră traduse doar primele două volume ale trilogiei, Helliconia. Primăvara și Helliconia. Vara, iar acum trilogia este în sfârșit completă, putând astfel să se bucure și generațiile mai tinere, care au descoperit-o, poate, mai recent.

„Alternanța anotimpurilor punctează istoria Helliconiei, o planetă situată la o mie de ani-lumină de Pământ, scăldată în lumina a doi sori. Acum este vremea frigului, iar pentru locuitorii planetei urmează un mileniu al declinului și poate colapsul civilizației create în timpul verii. 

Iminența iernii evidențiază dimensiunea cosmică și tragică a unei istorii asupra căreia indivizii dețin puțin control, din care se străduiesc să scape cu viață, să spere și să aștepte cu nerăbdare revenirea primăverii.

Întunericul, gerul și tăcerea se aștern deasupra Helliconiei, iar modul în care va supraviețui omenirea depinde de resursele ei mentale și emoționale.   

Morții nu vorbesc niciodată despre politică.”

 

 

Taylor Adams – Fără ieșire, Editura Paladin, 2020, Colecția Paladin Crime Masters, trad. Roxana Brînceanu

O poveste plină de suspans și de adrenalină, de acțiune și de întorsături de situație, cu personaje mereu surprinzătoare și cu acțiuni la fel de surprinzătoare, plasată într-un loc care aduce suspect de mult cu celebrul hotel Overlook și despre care am discutat la Clubul de carte Paladin din luna decembrie.

„Ce poți face facă un viscol te-a blocat într-un refugiu din creierul munților, fără nicio cale de comunicare, alături de patru străini, dintre care știi că unul a răpit un copil? Pe neașteptate, tânăra Darby se vede pusă în situația de a deveni îngerul păzitor al unei fetițe de șapte ani. Hotărâtă să salveze viața micuței, ea nu poate decât să se bazeze pe propria ingeniozitate, demers ce devine o luptă cruntă pentru supraviețuire într-un spațiu pe care natura l-a decretat fără ieșire...”

 

 

Allen Eskens – Ultima zăpadă, Editura Paladin, 2019, Colecția Paladin Crime Masters, trad. Ana-Veronica Mircea

Una dintre cele mai plăcute surprize a ultimilor ani în materie de romane crime bine scrise și cu personaje foarte bine conturate. La fel ca și în cazul celorlalte trei cărți recomandate de la Editura Paladin, dacă doriți o lectură care să vă aducă aminte de zăpadă într-o iarnă care parcă nu e iarnă fără zăpadă și cu temperaturi de peste zece grade, Ultima zăpadă a lui Allen Eskens este lectura perfectă.

„Viața lui Joe Talbert n-a fost niciodată fericită. Are un frate autist, alături de care ar fi putut trăi liniștit, dacă mama lor n-ar fi fost alcoolică și n-ar fi avut o pasiune pentru jocuri de noroc și bărbați nepotriviți. Printre cursuri și joburi part-time, ultimul lucru care-i lipsește este un proiect pentru facultate: trebuie să scrie o biografie într-un timp foarte scurt. Așa întâlnește un veteran de război, acuzat și închis pentru crimă cu treizeci de ani în urmă, aflat acum pe moarte într-un azil pentru bătrâni. Cine este cu adevărat necunoscutul acesta al cărui destin pare să-i fi fost dintotdeauna potrivnic?”

 

 

Pachet Crăciun (Sora de zăpadă, Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun, Omul de zăpadă)

 

Maja Lunde – Sora de zăpadă, Editura Arthur, 2021, trad. Simina Răchițeanu

Mai e o săptămână până la Crăciun, iar casa lui Kristian e mai tristă ca oricând. Nici vorbă de decorațiuni, miros de turtă dulce și clementine – anul ăsta părinții lui n-au scos nici măcar sfeșnicul de advent. Toată familia suferă după Iunia, sora cea mare, și pare că tristețea nu o să-i părăsească niciodată...

Într-o seară, la bazinul de înot, Kristian vede un nas pistruiat lipit de geam. Când iese de acolo face cunoștință cu Hedvig, cea mai vorbăreață și mai veselă fată din câte a văzut până atunci. Cei doi se împrietenesc pe dată și împreună descoperă care sunt lucrurile cu adevărat importante.

Și, cine știe, poate că anul acesta o să vină Crăciunul...

 

 

J.K. Rowling – Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun, Editura Arthur, 2021, Colecția Arthur Gold, trad. Tatiana Dragomir

Jack îl iubește pe Um Porc, jucăria sa din copilăria fragedă. UP a fost întotdeauna alături de el, la bine și la rău. Până când, într-un Ajun de Crăciun, se întâmplă ceva înspăimântător – UP e de negăsit.

Însă Ajunul Crăciunului e o noapte a miracolelor și a cauzelor pierdute, o noapte când toate prind viață – chiar și jucăriile.

Așa se face că Jack și Porcul de Crăciun (înlocuitorul agasant al lui UP) pornesc într-o călătorie uluitoare prin Tărâmul celor Pierduți, un loc cu totul magic. Cu ajutorul unei Merindașe vorbitoare, al unei Busole viteze și al unei creaturi înaripate, pe nume Speranța, își propun să-l salveze pe cel mai bun prieten al lui Jack din ghearele înspăimântătorului Pierzător, ronțăitorul de jucării. 

 

 

Michael Morpurgo – Omul de zăpadă: O poveste inspirată de cartea lui Raymond Briggs, Editura Arthur, 2020, trad. Alexandru Macovei

„Omul de zăpadă începu să alerge – mai încet la început, pe urmă din ce în ce mai repede și mai repede. Alergau atât de repede, încât își luaseră zborul. Picioarele lui alergau prin aer! Zburau!“

Într-o dimineață de decembrie, James se trezește să privească ninsoarea și se grăbește afară să facă un om de zăpadă. Cu ochi din cărbuni, o pălărie verde veche, un fular și o mandarină pe post de nas, omul de zăpadă arată exact așa cum trebuie. Cu greu reușește James să se dezlipească de el și să meargă în casă. Dar la miezul nopții, băiatul se trezește și se furișează afară pentru a-și revedea omul de zăpadă și, spre surprinderea lui, omul de zăpadă prinde viață...

Omul de zăpadă al lui Raymond Briggs a fost timp de patruzeci de ani povestea preferată în perioada sărbătorilor. Minunat reimaginată și rescrisă de Michael Morpurgo, un maestru al poveștilor, această carte remarcabilă transmite magia unei noi generații.

 

Recomandări (124) Interviuri (2) Noutăți (32) Titluri în focus (138) Evenimente (13) Topuri (9) Clubul de lectură Paladin (59) Concursuri (14)
recenzie Takeshi Sum
Club de carte Paladin #53: Takeshi Sum, Richard Morgan de Liviu Szoke 26 februarie 2024
Finalul de lună ianuarie a lui 2024 ne-a adus sub „nemiloasa” lupă un SF noir/ cyberpunk/ thriller somptuos și alert, adică al treilea volum al seriei...
Mai multe
header Sufletul împăratului
Club de carte Paladin #52: Sufletul împăratului, Brandon Sanderson de Liviu Szoke 22 ianuarie 2024
Ultimul Club de carte Paladin pe 2023 ne-a adus sub nemiloasa lupă o nuvelă din universul Elantris al prolificului Brandon Sanderson. Spun nuvelă, dar...
Mai multe
header Orasul
Club de carte Paladin #51 - Orașul, Clifford D. Simak de Liviu Szoke 14 decembrie 2023
Ediția cu numărul cincizeci și unu a Clubului de carte Paladin ne-a adus în atenție un clasic al genului apărut tocmai în 1952: Orașul, de Clifford D....
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART