Roboții și Imperiul: Legea Zero
Iubitori de SF de peste tot, adunați-vă! Nava-mamă vă cheamă! Sau mai bine zis, romanul lui Isaac Asimov vă invocă într-o nouă aventură intergalactică ce se va lăsa cu mult suspans, suspine și situații-limită. Așa că puneți-vă centurile și pregătiți-vă pentru decolare!
Roboții și Imperiul nu este numai o altă carte fantastică semnată de Asimov, ci una care unește într-un punct comun cele trei mari serii ale sale: Roboții, Imperiul și Fundația. Aducerea lor pe aceeași traiectorie conturează imaginea de ansamblu a SF-ului asimovian și pune pe masă piese lipsă din puzzle, ridică alte semne de întrebare și lasă loc unui viitor futuristic în care pacea intergalactică ar putea fi posibilă.
Însă nu doar în asta constă iscusința autorului, ci și în felul în care face o radiografie a naturii umane prin ochii bunilor noștri prieteni, roboții Daneel și Giskard. Personificându-i, cele două constructe umanoide sunt mai interesate de evitarea distrugerii Pământului și a pustiirii Galaxiei decât oamenii, spațialii și coloniștii la un loc. Pe parcursul strădaniei lor de a evita o criză intergalactică, cei doi avansează atât din punct de vedere tehnologic, cât și psihologic, și pun bazele unei noi legi a roboticii, Legea Zero.
Roboții își pun probleme de natură existențială, filosofică, etică și morală, devenind, în mod ironic, vocile conștiinței care par să le lipsească pământenilor și spațialilor. Transformați în păpușari care încearcă să facă ce-i mai bine pentru omenire, Asimov ne reamintește prin cei doi că în goana lor după putere, oamenii par să-și piardă umanitatea.
- Am încercat să dobândesc cunoștințele, dacă nu și modul de gândire, citind în detaliu istoria omenirii, continuă el. Cu siguranță că undeva, în lunga poveste a evenimentelor prin care a trecut omenirea, trebuie să fie îngropate Legile Umanicii, care sunt echivalente cu cele Trei Legi ale Roboticii.
- Doamna Gladia mi-a spus odată că această speranță e imposibilă, zise Daneel.
- S-ar putea, prietene Daneel, pentru că, deși mi se pare că astfel de Legi ale Umanicii trebuie să existe, nu le pot găsi. Orice generalizare încerc să fac, oricât de largă și de simplă, tot are numeroase excepții. Și totuși, dacă astfel de Legi ar exista și dacă le-aș putea găsi, aș putea înțelege mai bine ființele umane și aș putea fi convins că urmez mai bine cele Trei Legi.
Isaac Asimov, Roboții V. Roboții și Imperiul
Traducere din limba engleză de Alexandra Fusoi
Editura Paladin, 2020
Un text de Diana, redactor Paladin