Gaudeamus 2019: Cărți pentru toate generațiile de cititori
Prima ediție a Târgului de Carte Gaudeamus care s-a desfășurat în noul pavilion de la Romexpo a avut parte de o vreme mohorâtă și rece. Dar, spre deosebire de cupola veche, unde au avut loc până acum târgurile de carte Gaudeamus și Bookfest, noul pavilion este mult mai aspectuos, mai prietenos cu publicul și cu editurile, cel mai mare avantaj fiind că toate editurile sunt la același nivel. Ca amplasare, mă refer.
Am multe edituri cu care colaborez de ceva ani încoace. Dar de fiecare dată m-a surprins plăcut standul Grupului Editorial Art. La fel a stat cazul și anul acesta: enorm, spațios, prietenos cu cititorii, cu mese ticsite cu cărți, mii și mii de cărți ce te îndemnau să le iei cu tine și să le duci la cele vreo șase case în fața cărora așteptau cozi lungi de cumpărători pregătiți să plece acasă cu plasele pline.
Sincer, o aglomerație atât de mare de cititori/cumpărători n-am văzut la absolut niciun stand. La absolut niciunul, și am trecut pe la toate, într-un periplu lung, vineri după-amiază. O explicație ar fi reducerile generoase: la două cărți, primeai o reducere de zece lei, la șase, cincizeci de lei, la zece cărți cumpărate, aveai o reducere de o sută de lei. Am profitat și eu de această ofertă generoasă, plecând cu patru plase grele ca niște cărămizi până la parcarea situată la mare distanță de pavilion.
Puzderie de cititori, așadar. Personajele cărților care apar la Grupul Editorial Art au coborât dintre pagini și și-au întâmpinat cititorii dornici să le întâlnească, au făcut poze cu ele, le-au făcut recomandări și au stat de vorbă cu ei: Harry Potter sau Offred din Povestea Slujitoarei, din cele pe care le-am observat eu umblând printre cumpărători, plus zeci de alte personaje din cărțile Grupului Editorial Art au ajuns să fie cunoscute de cititorii mai mari sau mai mici, însoțiți de părinți sau veniți pe cont propriu ca să ia cu ei acasă cărți apărute în imprinturile Art, Paladin, Arthur, Youngart, Vlad și Cartea cu Genius sau Grafic.
Cu mare bucurie și speranță am privit această aglomerație, al cărei vârf de activitate a fost în ziua de sâmbătă. Fac o paranteză și apoi vin cu concluzia: dacă vii pentru lansări și să-ți întâlnești autorii preferați, ziua de sâmbătă e cea mai potrivită; sâmbăta sunt majoritatea lansărilor importante. Dacă însă vii ca să îți întâlnești editorii preferați sau să parafați niște înțelegeri, parteneriate etc., atunci trebuie neapărat să vii în altă zi. În afară de duminică.
Există o speranță, cred eu, văzând zecile, sutele de mici cititori care-și trăgeau de mâneci părinții, pentru a le arăta ce să le cumpere; există o speranță, văzându-i pe cei mici sau pe adolescenți cum umblau cu teancurile de cărți în brațe sau cum se așezau pe jos, în câte-un colțișor, ca să răsfoiască frumosul nou volum Harry Potter ilustrat apărut la editura Arthur și sutele de alte apariții care îți luau ochii: crește o nouă generație de cititori. Și este foarte numeroasă. Și cultă, educată, instruită și dornică să citească. Și trag nădejde că majoritatea acestor mici cititori vor continua să citească și mai târziu, că se vor transforma în cititori feroce, care să devoreze zeci și zeci de cărți pe an. Și care, mai târziu, se vor da pe ei înșiși exemplu copiilor lor. Lucru benefic, firește, pentru minuscula noastră piață de carte.
Un articol de Liviu Szoke
Foto Silviu Suciu