Fantasy și istorie în decorul vechii Chine
Pământul iubit de zei (2010) oferă un mixaj de low fantasy și de roman istoric plasat în China din vremea dinastiei Tang (secolul al optulea). O astfel de combinație reprezintă de altfel specialitatea autorului canadian Guy Gavriel Kay, care a mai tratat în cheie fantasy și Constantinopolul din vremea lui Iustinian, luptele dintre saxoni și vikingi, Spania din vremea Cidului sau Italia renascentistă.
Pământul iubit de zei spune povestea lui Tai, fiul mijlociu al unui general imperial, care alege ca formă de doliu după tatăl său retragerea într-un loc al nimănui, aflat la granița dintre China și Tibet. Acolo se desfășurase o bătălie sângeroasă în urma căreia generalul fusese încărcat de onoruri. De-a lungul celor doi ani de doliu, Tai își va petrece timpul îngropând rămășițele amestecate (prieteni și dușmani) ale celor morți pe câmpul de luptă. Își va atrage astfel respectul ambelor tabere, chinezi și tibetani, dar și un dar din partea ultimilor: 250 de Cai Celești. Darul este neprețuit, dar și periculos: el îi va pune lui Tai viața în primejdie de-a lungul călătoriei sale către inima imperiului. Intrigile și aventurile se țin lanț, firele se desprind și se împletesc într-un desen narativ memorabil.
Pe ample porțiuni, cititorul nu va realiza că parcurge un roman fantasy. Distorsiunile introduse de Guy Gavriel Kay sunt subtile (de pildă, prezența pe cer a două luni). La senzația de roman realist contribuie și excelenta documentare realizată de scriitor. Atât prin stil, cât și prin construcție și teme Pământul iubit de zei este un omagiu adus literaturii chineze clasice, nenumăratelor ei subtilități și labirinturi. Performanța lui Guy Gavriel Kay este de a obține în același timp o carte plină de aluzii delicate și un page turner care nu poate fi lăsat din mână.
Pământul iubit de zei, Guy Gavriel Kay
Traducere din limba engleză de Laura Ciobanu
Paladin, 2018