"Corabia zeițeii Ishtar", o scriere fantasy legendară
Corabia zeiței Ishtar este una dintre scrierile de pionierat ale fantasy-ului. De altfel, Abraham Merritt se numără printre cei care au inventat genul la începutul secolului trecut. Publicat în 1924 în foileton, romanul poartă amprenta epocii pulp, în care literatura de consum era publicată pe hârtie ieftină și nu visa că într-o zi va dobândi respectabilitate și o poziție vizibilă în canonul literar. Ziarist de profesie, Merritt a scris ficțiune ca să câștige bani. A reușit însă să rămână în istoria genului. I-a influențat pe Lovecraft, pe Robert Bloch și pe mulți alții.
Povestea din Corabia zeiței Ishtar – o carte care n-a încetat să fie reeditată de la apariție – este simplă și spectaculoasă, în stilul vechilor filme hollywoodiene sau al romanelor lui Edgar Rice Burroughs. Un arheolog american primește în dar un bloc misterios de piatră descoperit în Babilon. Corabia ascunsă în blocul de piatră se dovedește un portal care-l va transporta pe arheolog într-o lume magică a luptei dintre zei și eroi. Acolo va cunoaște dragostea și aventura. Așteptați-vă la peripeții înșirate ca mărgelele pe ață. Stilul însă e posibil să îi surprindă pe cititorii contemporani, fiind sensibil mai poetic decât ce se scrie astăzi.
Corabia zeiței Ishtar apare în traducerea lui Liviu Radu, cel mai important autor român de fantasy, la rândul său influențat de Abraham Merritt.
Corabia zeiței Ishtar, Abraham Merritt
Traducere din limba engleză de Liviu Radu
Paladin, 2018