"Cavalerul" oferă o excelentă introducere în opera lui Gene Wolfe
Mai puțin familiar publicului din România decât Tolkien sau George RR Martin (din motive evidente: ecranizările), Gene Wolfe este considerat de nume prestigioase drept cel mai mare autor SF/Fantasy în viață. Sau chiar cel mai mare autor de limbă engleză contemporan, dacă ar fi să-l credem pe Michael Swanwick.
Cavalerul oferă o excelentă introducere în opera lui Wolfe. Cartea, un fantasy scris sub formă de epistole trimise de un cavaler către fratele său, este primul volum din dipticul The Wizard Knight (fiind urmat de Vrăjitorul).
Romanul are o structură de RPG (Role-playing game): un tânăr american ajunge printr-un portal într-un tărâm magic de tip sword & sorcery, unde întâlnește cavaleri rătăcitori, făpturi cu puteri supranaturale și castele zburătoare. Aici trebuie să se adapteze, începând cu dobândirea, printr-o serie delectabilă de queste, a unor protectori, a unor abilități elementare de supraviețuire, dar și a unor artefacte prețioase (arme, armură, galbeni). Tânărul cavaler va crește în nivel odată cu complexitatea lumii elaborate de Gene Wolfe. Aceasta este mult mai subtilă decât în fantasy-urile curente, aducând o tușă suprarealistă – numele lui Terry Gillian vine imediat în minte ca unul dintre regizorii cei mai nimeriți în eventualitatea în care cineva s-ar hotărî să adapteze cartea pentru televiziune sau cinema.
Gene Wolfe, Cavalerul
Traducere de Dan Doboș
Paladin, 2018