Cavaleri suprarealiști într-un fantasy revizionist

20 decembrie 2018
Cavaleri suprarealiști într-un fantasy revizionist

Cavalerul este în punctul de plecare un fantasy de portal. Cunoașteți schema standard: cineva intră printr-un dispozitiv magic (ușă etc.) într-un univers alternativ. Acolo va parcurge de regulă drumul „from zero to hero” (de la zero la erou), pe măsură ce dobândește artefacte speciale, câștigă experiență și crește în nivel. Această dinamică narativă poate fi găsită și în basme, în filme ca Războiul Stelelor sau în jocuri video de tip RPG.

 

Așa arată, pe scurt, schema pe care Gene Wolfe o are de gestionat în Cavalerul. O mie de alți autori ar fi preluat-o ca atare, profitând de mecanica ei simplă și eficientă. Însă pentru Wolfe lucrurile nu sunt niciodată așa de simple. Mai puțin familiar publicului din România decât Tolkien sau George RR Martin (din motive evidente: ecranizările), Gene Wolfe este unul dintre cei mai mari autori SF/Fantasy în viață. Sau chiar cel mai mare autor de limbă engleză contemporan, dacă ar fi să-l credem pe Michael Swanwick. Toate romanele lui au o complexitate mult superioară mediei cu care ne-a obișnuit genul.

 

Această complexitate decurge, în Cavalerul, din mai multe aspecte.

 

În primul rând, este vorba de construcția personajului principal – un tânăr american care ajunge printr-un portal într-un tărâm magic de tip sword & sorcery, unde capătă numele Able (numele lui real nu îl cunoaștem), întâlnește cavaleri rătăcitori, făpturi cu puteri supranaturale și castele zburătoare. Dar „tânăr” este o exagerare: personajul lui Wolfe este doar un puști, dotat cu psihologia capricioasă a unui copil. Printr-o operațiune magică (vraja aruncată asupra lui de Disiri, regina Aelfilor de Mușchi de care se îndrăgostește), Able capătă fizicul unui cavaler autentic, păstrându-și însă intelectul de copil. Iată o provocare suplimentară pentru autor: cum să împace această contradicție?

 

În al doilea rând, e vorba de complexitatea lumii în care intră Able. O complexitate atât arhitecturală (lumea este compusă din șapte niveluri – șapte lumi suprapuse care interacționează în forme uneori suprarealiste), cât și narativă. Deși e bazată, ca orice RPG, pe queste (căutarea unei super-spade, de pildă), povestea lui Able nu este lineară. Ea trebuie să se adapteze diferențelor și salturile (uneori foarte contraintuitive) între cele șapte lumi diferite. Ca atare, deși are numeroase elemente de adventure, povestea lui Able (și romanul lui Wolfe) renunță la simplul suspans al unor povești deja spuse de mii de ori în favoarea unor explorări speculative labirintice care l-ar face pe Salvador Dali să-și dea foc la pensulă.

 

Pe scurt, Cavalerul oferă o excelentă introducere în opera lui Gene Wolfe, un autor care va trebui recuperat în România. Cartea este primul volum din dipticul The Wizard Knight. Volumul al doilea, Vrăjitorul, va fi publicat în curând la Paladin.


Cavalerul, Gene Wolfe

Traducere din limba engleză de Dan Doboș

Paladin, 2018

Recomandări (124) Interviuri (2) Noutăți (32) Titluri în focus (138) Evenimente (13) Topuri (9) Clubul de lectură Paladin (59) Concursuri (14)
recenzie Takeshi Sum
Club de carte Paladin #53: Takeshi Sum, Richard Morgan de Liviu Szoke 26 februarie 2024
Finalul de lună ianuarie a lui 2024 ne-a adus sub „nemiloasa” lupă un SF noir/ cyberpunk/ thriller somptuos și alert, adică al treilea volum al seriei...
Mai multe
header Sufletul împăratului
Club de carte Paladin #52: Sufletul împăratului, Brandon Sanderson de Liviu Szoke 22 ianuarie 2024
Ultimul Club de carte Paladin pe 2023 ne-a adus sub nemiloasa lupă o nuvelă din universul Elantris al prolificului Brandon Sanderson. Spun nuvelă, dar...
Mai multe
header Orasul
Club de carte Paladin #51 - Orașul, Clifford D. Simak de Liviu Szoke 14 decembrie 2023
Ediția cu numărul cincizeci și unu a Clubului de carte Paladin ne-a adus în atenție un clasic al genului apărut tocmai în 1952: Orașul, de Clifford D....
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART