Amber, orașul adevărat
Seria Cronicile din Amber este visul oricărui cititor de fantasy: suficient de lungă, dar nu prea lungă, imersivă, inteligentă, conectată cu numeroase alte opere ale literaturii de imaginație. Și, nu în ultimul rând, spectaculoasă, incredibil de spectaculoasă. Practic nu există timpi morți, iar ritmul rămâne extrem de alert.
Seria este compusă din zece volume, repartizate în două cicluri – al lui Corwin și al lui Merlin, fiul lui Corwin. Volumul de față, Nouă prinți din Amber, cuprinde primele trei volume: Nouă prinți din Amber, Armele din Avalon, Semnul Unicornului.
Acțiunea începe într-o clinică din America anilor 60, în care Corwin se trezește amnezic. I se spune că a suferit un accident de mașină și că a fost internat acolo de sora lui, de care nu-și aduce aminte. Treptat însă, în jurul lui Corwin începe să se țeasă plasa unor scenarii fantastice: sora lui pare că îi ascunde unele lucruri, un alt frate, Random, își face brusc apariția, urmărit de o trupă de asasini. Iar Corwin descoperă că are abilități și reflexe de luptător, deși în continuare nu își amintește nimic. Trecutul însă îl ajunge din urmă, iar Corwin trebuie să se adapteze sau să moară. Cu atât mai mult cu cât descoperă că are mai mulți frați (opt frați și șase surori) și că o bună parte din aceștia vor să-l omoare. Alături de Random, în care alege să se încreadă deocamdată, Corwin începe o călătorie fantastică înspre Amber, orașul care pare să cuprindă toate cheile și răspunsurile. Însă drumul este anevoios – duce printre niște decoruri care se schimbă în permanență și care ascund primejdii letale. De-a lungul călătoriei, Corwin descoperă că este unul dintre prinții orașului Amber și că lupta cu frații săi se duce în jurul tronului. Și acesta este doar începutul – rezumatul anterior acoperă doar primele câteva zeci de pagini. Imaginația lui Zelazny este generoasă și inepuizabilă.
Conceptul serie include numeroase referințe și citate, începând de la filozofia lui Platon, trecând prin ciclul cavalerilor Mesei Rotunde și prin Shakespeare și ajungând la Alice în Țara Minunilor. Influența lui Platon, de pildă, se reflectă asupra felului în care Zelazny își concepe universul – de fapt un multivers cu Amber în centru, din care iradiază o infinitate de lumi cu statutul de Umbră (între acestea intră și Pământul cunoscut de noi):
„există Umbră și există Substanță, care se află la originea tuturor lucrurilor. Substanță are doar Amber, orașul adevărat, aflat pe Pământul adevărat, care conține în el totul. Însă în Umbră există o infinitate de lucruri. Orice posibilitate există undeva în Umbra realității. Amber, prin propria-i existență, lasă Umbre în toate direcțiile posibile. Ce se află, deci, dincolo de el? Umbra se întinde din Amber până în Haos, iar înăuntrul său totul este cu putință.”
Acest concept al lumilor multiple îi permite lui Roger Zelazny să navigheze elegant printre numeroase subgenuri literarare: găsim în seria Amber nu doar fantasy, ci și literatură detectivistică, western, roman cavaleresc, basme, horror. Ba chiar metaroman postmodern – la un moment dat, Roger Zelazny însuși apare ca personaj în roman. Seria lui Zelazny avea să-l influențeze vizibil pe Stephen King când acesta și-a conceput marele opus Turnul întunecat.
Roger Zelazny, Cronicile din Amber #1. Nouă prinți din Amber
Traducere din limba engleză de Bogdan Perdivară
Editura Paladin, 2019