3 romane apocaliptice
Toamna s-a instalat, au venit ploile și frigul. Pentru a ține depresiile la distanță e nevoie de câteva cărți în care se întâmplă lucruri mai înspăimântătoare decât ploaia și frigul de afară. Se recomandă a fi citite în fața focului sau, mă rog, a caloriferelor încălzite de Radet. Prin comparație, lumea reală va părea un loc mult mai frumos.
Ben H. Winters, Ultimul polițist, traducere de Dan Doboș, Paladin, 2017 // Vestea proastă este că vine sfârșitul lumii, adus de un asteroid. Vestea bună este că asta se va întâmpla abia peste câteva luni. Între timp, viața oamenilor continuă. Polițistul Hank Palace se încăpățânează să-și ducă ultima anchetă la capăt.
Ray Bradbury, Fahrenheit 451, traducere de Petre Solomon, Paladin, 2016 // În viitorul imaginat de Bradbury, omenirea și-a găsit pacea cu prețul arderii tuturor cărților și operelor de artă. În acest viitor, pompierii sunt cei care se ocupă cu aprinderea rugurilor.
Neil Gaiman, Zei americani, traducere de Liviu Radu, Paladin, 2014 // Marele roman al lui Neil Gaiman este o enciclopedie narativă a religiilor vechi și noi. Un rol important în roman îl joacă vechile credințe nordice. Un rol important în vechile credințe nordice îl are Ragnarök, sfârșitul lumii. Pentru detalii suplimentare poate fi consultat volumul aceluiași Neil Gaiman, Mitologie nordică (traducere de Alex Moldovan, Paladin, 2018).