Recenzie: Aici de Richard McGuire
Îmi plac romanele care te pun pe gânduri şi te scot din zona ta de confort. Romanele care nu îţi oferă răspunsuri, dar care te încurajează să îţi pui întrebări şi te ajută să te familiarizezi cu noţiuni care înainte ţi se păreau abstracte, de nepătruns. Pot să se încadreze în orice gen literar, să aibă la baza cea mai simplă dintre poveşti. Dacă autorul ştie cum să te prindă în plasă, să îţi atragă şi să îţi menţină interesul ridicat pe tot parcursul lecturii, atunci amândoi aveţi de câştigat. El îţi oferă o viziune, câteva lecţii şi un sfat. Tu deţii acum toate avantajele şi ai şansa de a rupe monotonia şi de a-ţi alimenta curiozitatea, dintr-o sursă nesperată de energie.
Aici este o maşină a timpului. Aici te leagă la început de o cameră, urmând ca viziunea îndrăzneaţă şi revoluţionară a lui Richard McGuire să îţi ofere un roman grafic spectaculos, care nu se axează pe dramele şi aventurile unor personaje, ci pe trecutul, prezentul şi viitorul unui colţ de cameră, uneori un simplu spaţiu vast şi gol, martor al evenimentelor istorice, al tragediilor în familie sau al evoluţiei omenirii (atunci când este cazul).
Pentru că am tendinţa (şi talentul) de a citi foarte repede, am terminat romanul în mai puţin de zece minute. Ceea ce a fost o mare greşeală. Am apreciat şi am admirat explozia de nuanţe care au zugrăvit „aici”, în timp şi spaţiu, sărind de la paleta întunecată de culori din 1203, la cromatica ştearsă din 2213 sau la priveliştea îngheţată din 3 000 000 000 Î.H., când culorile par a se dezintegra în faţa ochilor tăi, la o simplă alunecare a degetelor pe pagină. Adevărul este că fiecare pagină este o operă de artă.
Îţi aminteşti de excursiile la muzeu? Când erai plictisit, pentru că era cald şi diriginta vorbea fără oprire sau când voiai să rămâi un minut în plus în faţa unui tablou care ţi-a atras atenţia, dar erai împins pe hol de colegul care voia să plece mai repede şi să se întoarcă în autobuz? Indiferent din ce categorie făceai parte, comparaţia rămâne valabilă. Fiecare pagină din Aici este un tablou. Nu poţi să treci repede pe lângă el, pentru că nu ai timp să-l înţelegi sau să intuieşti mesajul secret pe care artistul l-a lăsat în urmă, ca să fie descoperit. O să vezi o simplă imagine, ignorând povestea şi frumuseţea neprevăzutului.
Citește în continuare aici.