Murind cand vine primavara, de Ralf Rothmann

08 mai 2019

Titlul cărții  și aprecierea criticii m-au făcut curioasă s-o citesc și încă din primele pagini firul epic m-a ținut captivă până la final, cu răsuflarea tăiată.


Ralf Rothmann, autorul cărții, ne spune povestea tatălui său, Walter, supraviețuitor al celui de-al Doilea Război Mondial. 


Murind când vine primăvara este un roman istoric a cărei acțiune se petrece în ultimele două luni ai celui de-al Doilea Război Mondial și care oferă un punct de vedere inedit asupra acestuia, venit din partea a doi prieteni, tineri adolescenți germani, mulgători de vaci la o fermă. Era începutul primăverii anului 1945, natura renăștea din nou, la fel și speranța că în curând acel război barbar se va sfârși, copacii înmugureau precum și sentimentele de dragoste ale celor doi pentru două fete de ispravă.


Germania era înfrântă pe mare, în aer și pe uscat, fiind într-o continuă retragere atât pe frontul de vest, cât și pe cel de răsărit. După patru ani și jumătate de război, Germania pierduse peste 5 milioane de soldați, iar disperarea înfrângerii iminente a făcut-o ca pe 5 martie 1945 să înceapă înrolarea băieților de 15-16 ani. Walter și Fiete, eroii cărții, aveau 17. Atunci când trupele SS ajung și în satul lor în căutare de tineri, cei doi, nu au încotro și în ciuda voinței lor și a viziunii politice diferite, sunt trimiși în luptă, pe frontul din Est.


Ralf Rothmann, ne transmite prin ochii lui Walter, imaginea ororilor războiului, a armatei germane în retragere și  a multor germani nepartizani regimului, dar forțați să execute ordine, dând astfel cuvântul unei generații sacrificate.


Walter și Fiete vor lupta să supraviețuiască războiului pentru a ajunge la iubitele lor, fiecare adoptând o strategie diferită. Stigmatul Waffen-SS care le-a fost tatuat pe braț, a îngreunat și mai mult această luptă, care s-a transformat în zilele de pace într-un puternic sentiment de culpabilitate cu care au trebuit să trăiască tot restul vieții.


Citește continuarea recenziei pe blogul Avehistoria.

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART